Αναζήτηση\

Τρίτη, Μαΐου 13, 2014

Προβολείς Laser! Φώς πιο λαμπερό, πιο οικονομικό, πιο ασφαλές! (video)

BMW LaserLights

Κάνοντας τις προηγούμενες μέρες «μια βόλτα» σε ιστοσελίδες με θέμα την αυτοκίνηση «έπεσα» πάνω σε ένα άρθρο για το νέο supercar που ετοιμάζει μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία. Ο λόγος γίνεται για το νέο Audi R8 LMX και τη νέα καινοτομία που θα φέρει, τους προβολείς laser.

Η συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία φέρει τον τίτλο του ηγέτη στο τομέα της τεχνολογίας φωτισμού, καθώς το 2008 ενσωμάτωσε για πρώτη φορά στο Audi R8 τα πολυφορεμένα πλέον, φώτα τεχνολογίας LED.

Τον τίτλο του ηγέτη θέλει –και ίσως να τον έχει πια στα χέρια της- η έτερη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW.

Στην αρχή του έτους, η Audi παρουσίασε στο Consumer Electronic Show στο Las Vegas το δικό της laser light concept με τη κωδική ονομασία: Audi Sport quattro laserlight concept.  

Ωστόσο, το 2011 πρώτη η BMW παρουσίασε το πρωτότυπο Vision Connected Drive που είχε εμπρός φώτα laser. Επίσης, η Βαυαρική εταιρία ήταν η πρώτη που υποσχέθηκε ότι θα ενσωματώσει τη νέα αυτή τεχνολογία σε αυτοκίνητο παραγωγής. Η υπόσχεση αυτή ήρθε πρίν το 2014 και το μοντέλο που θα τα φέρει είναι η νέα BMW i8.

Έτσι, η BMW για να «μπεί στο μάτι» της Audi δημοσίευσε στο λογαριασμό της στο twitter αυτό το σαρκαστικό μήνυμα, στο οποίο ζητά συγγνώμη που δεν παρουσίασε κι εκείνη το δικό της πρωτότυπο laserlight (γνωστό από το Σαλόνι της Γενεύης του 2011 ως Vision Connected Drive Concept) στο Σαλόνι Τεχνολογίας του Las Vegas το 2014, διότι ήταν «πολύ απασχολημένη με κανονική παραγωγή» (αναφερόμενη στα LaserLights του i8).



Προβολείς laser. Τι το ξεχωριστό έχουν;


Απ’ όταν ξεκολλήσαμε από τους προβολείς παλαιού τύπου, υπάρχει μια συνεχής και μεγάλη εξέλιξη στο πεδίο της νυχτερινής οδήγησης. Από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, περάσαμε σε αυτούς με το αλογόνο. Έπειτα ακολούθησαν οι ΗΙD προβολείς και οι προβολείς LED. Τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να περάσουμε σε μια νέα τεχνολογία, τους προβολείς laser.

Ας σκεφτούμε τη δέσμη φωτός που βγαίνει από ένα απλό laser. Δύο πράγματα μας έρχονται στιγμιαία στο μυαλό. Πρώτον, ότι το φώς εστιάζεται σε ένα πολύ μικρό σημείο (που ιδανικά δεν έχει διαστάσεις) και δεύτερον, ότι αν κοιτάξουμε κατευθείαν στο φώς αυτό θα προκληθεί ζημιά στους αμφιβληστροειδείς των οφθαλμών μας.

Βέβαια, η ονομασία τους είναι παραπλανητική. Δεν προβάλουν ακτίνες laser όπως τα απλά laser του εμπορίου που βρίσκουμε στα πανηγύρια ή (πρόσφατα) στα γήπεδα. Πιο σωστή ονομασία θα ήταν το: laser-powered προβολείς.

Η κάθε αυτοκινητοβιομηχανία (εδώ η BMW και η Αudi) δεν θέλει να προκαλέσει προβλήματα στους οφθαλμούς, είτε οδηγών στο αντίθετο ρεύμα, είτε πεζών. Επιπλέον, επιδιώκει τα φωτιστικά σώματα του εκάστοτε αυτοκινήτου να φωτίζουν μεγάλο μέρος του δρόμου και όχι μια κουκίδα στο χώρο. Για τους παραπάνω λόγους εισήγαγε μια νέα τεχνογνωσία.

Η νέα αυτή τεχνογνωσία έγκειται στο γεγονός ότι μια τριπλέτα από διόδους μπλέ laser, η οποία βρίσκεται στο οπίσθιο μέρος αυτού του φωτιστικού σώματος εκπέμπει το μπλέ φώς σε σειρά από καθρέπτες που αντιστρέφουν την κατεύθυνσή του και το στέλνουν να περάσει μέσα από ένα φακό, ο οποίος είναι γεμάτος με κίτρινο φώσφορο. Ο κίτρινος φώσφορος αντιδρά με το μπλέ φώς από το laser και εκπέμπει ένα λαμπερό λευκό φώς. 



Τέλος ένας ανακλαστήρας διοχετεύει αυτό το λαμπερό λευκό φώς προς τον δρόμο.

Αυτό το λευκό φώς είναι 1000 φορές πιο λαμπερό από το αντίστοιχο φώς ενός προβολέα LED και καταναλώνει τη μισή ενέργεια!!! Επιπλέον, η θερμοκρασία του χρώματος του φωτός αυτού είναι μεταξύ των 5500 και 6000 Kelvin. Αν θέλετε να το συγκρίνετε, την ημέρα το φώς του ηλίου έχει συνήθως θερμοκρασία χρώματος φωτός 6500 Kelvin! *"Θερμοκρασία χρώματος" είναι η ορολογία μέτρησης της φωτεινότητας, για τα χρώματα του περιβάλλοντος φωτισμού.

Επίσης, η BMW αναφέρει ότι  ακτίνα φωτισμού διπλασιάζεται σε σχέση με τα φώτα LED στη σκάλα των προβολέων, φτάνοντας τα 600 m. Οι οδηγοί επίσης δεν θα έχουν να ανησυχούν σχετικά με την ενοχλητική τύφλωση από την αντιδιερχόμενη κυκλοφορία, καθώς οι λυχνίες laser λειτουργούν ταυτόχρονα με μια κάμερα-οδηγό της μεγάλης σκάλας.



Η νέα αυτή τεχνολογία, φωτίζοντας καλύτερα ένα δρόμο κάνει ασφαλέστερη τη διαδρομή για τον οδηγό!




Τέλος, αν παρακολουθήσατε το video παραπάνω θα είδατε ότι η δέσμη του laser είναι ικανή να ανάψει φωτιά (!!!). Ωστόσο, η ίδια η BMW αναφέρει ότι σε περίπτωση αυτοκινητιστικού ή άλλου ατυχήματος που θα μετατοπίσει τη δέσμη, τους καθρέπτες ή τον φακό, το σύστημα θα απενεργοποιείται αυτόματα!


Εν κατακλείδι, αυτό είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο βήμα μπροστά! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε να δούμε αυτή τη τεχνολογία να ενσωματώνεται σε νέας γενιάς σχισμοειδής λυχνίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου