Αναζήτηση\

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2012

Laser In Situ Keratosmileusis (LASIK)


Μια μορφή χειρουργικής επέμβασης πάνω στον κερατοειδή, η οποία συνδυάζει τη συμβατική χειρουργική και τη χειρουργική με λέιζερ, με σκοπό να διορθώσει τις διαθλαστικές ανωμαλίες του κερατοειδή όπως τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό. Η πρώτη επέμβαση LASIK πραγματοποιήθηκε το 1989, από τον Έλληνα χειρούργο οφθαλμίατρο Ιωάννη Παλλήκαρη.

Όταν ο χειρούργος οφθαλμίατρος έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα των προεγχειρητικών ελέγχων, γίνεται τοπική αναισθησία με κολλύρια, η περιοχή γύρω από το μάτι καθαρίζεται και ένα εργαλείο το οποίο ονομάζεται βλεφαροδιαστολέας τοποθετείται έτσι ώστε να κρατάει τα βλέφαρα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης επέμβασης. Στη συνέχεια, κόβεται με ειδικό εργαλείο, τον μικροκερατόμο, μία πολύ λεπτή μεμβράνη στην  επιφάνεια του κερατοειδούς, σαν ένα πολύ λεπτό φακό επαφής, το οποιό ονομάζεται κρημνός (flap). Με τη σύγχρονη τεχνολογία, ο κρήμνος μπορεί να δημιουργηθεί επίσης με Laser, καθιστώντας ακόμη λιγότερο επεμβατική την επέμβαση και μειώνοντας κατά πολύ τις επιπλοκές από την κοπή του flap. Αυτό το μέρος της διαδικασίας ονομάζεται κερατεκτομή.

Όταν μετά την κερατεκτομή φανεί το εσωτερικό τμήμα του κερατοειδούς, ο ασθενής θα κληθεί να εστιάσει το βλέμμα του σε μια φωτεινή πηγή ακριβώς πάνω από το κεφάλι του. Αυτό θα γίνει για να εξασφαλιστεί ότι οι ακτίνες λέιζερ έχουν ευθυγραμμιστεί εντελώς με το κέντρο του ματιού. Όταν το μάτι είναι στη σωστή θέση θα αρχίσει η επέμβαση λέιζερ. Με το πέρας της, το κυκλικό κομμάτι του κερατοειδούς, θα επανατοποθετηθεί στην αρχική του θέση και η επέμβαση θα συνεχιστεί στο άλλο μάτι.


Βήματα :
  • Μια σταγόνα αναισθητικού ενσταλάσσεται στον οφθαλμό του ασθενή και τον αναισθητοποιεί. Ο οφθαλμίατρος ανοίγει τα βλέφαρα του ασθενή και μαρκάρει τον κερατοειδή με ένα στυλό με μελάνι που διαλύεται στο νερό, ως οδηγό για την επανατοποθέτηση του κρημνού αργότερα (Εικόνα 1).
  • Στον οφθαλμό εφαρμόζεται ένας δακτύλιος αναρρόφησης που ανεβάζει την πίεση του ματιού και το κρατά σταθερό καθώς ο μικροκερατόμος, ένα εργαλείο που κόβει, τοποθετείται στην σωστή θέση και κλειδώνει στο σημείο εκκίνησης (Εικόνα 2).
  • Αφού ο κερατοειδής ενυδατώνεται, ο μικροκερατόμος γλιστρά κατά μήκος της επιφάνειας του και κόβει τα εξωτερικά στρώματα. Ο μικροκερατόμος σταματά αυτόματα, αφήνοντας ένα μικρό τμήμα άκοπο το οποίο λειτουργεί ως σύνδεσμος με τον υπόλοιπο κερατοειδή (Εικόνα 3).
  • Στη συνέχεια ο δακτύλιος αναρρόφησης και ο μικροκερατόμος αποσύρονται και η όραση επανέρχεται. Ο οφθαλμίατρος ανασηκώνει τον κερατοειδικό κρημνό και με τον τρόπο αυτό εκθέτει τις υποκείμενες εσωτερικές στιβάδες που πρέπει να αφαιρεθούν με το λέιζερ (Εικόνα 4).
  • Με τη καθοδήγηση ενός προγράμματος κομπιούτερ, το excimer λέιζερ σμιλεύει τον κερατοειδή. Για να διορθωθεί η μυωπία, το λέιζερ "τρώει" τον κερατοειδή στο κέντρο και τον κάνει πιο επίπεδο. Για την υπερμετρωπία αφαιρείται ένας δακτύλιος ιστού στην περιφέρεια του κερατοειδή και τον κάνει πιο κυρτό. Στο τέλος ο κρημνός τοποθετείται πίσω στη θέση του.
Επιτυχημένη επέμβαση:


Αποτυχημένη επέμβαση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου