Επιστημονική μελέτη αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους πίνακες του Βαν Γκογκ, όπου φημολογείται πως έπασχε και ο ίδιος από αχρωματοψία.
Ένα άτομο με αχρωματοψία μπορεί να δει και να κατανοήσει καλύτερα έναν πίνακα του Βαν Γκογκ, σε σύγκριση με τους «φυσιολογικούς στα χρώματα» ανθρώπους.
Αυτό είναι το συμπέρασμα του επιστήμονα Kazunori Asad, ο οποίος μετέβαλε τον φωτισμό ενός δωματίου, προκειμένου να τον προσαρμόσει να παρομοιάζεται με την όραση ενός ατόμου με αχρωματοψία. Με τον τρόπο αυτόν, ο Asad παρατήρησε πως «η δυσαρμονία του χρώματος και η τραχύτητα της εικόνας εξαφανίστηκαν απαλά» και πως «κάθε εικόνα είχε αλλάξει, μεταβαλλόμενη σε πιο λαμπρή, με πολύ λεπτές γραμμές και σκιές».
Μάλιστα, ο Asad ετοιμάζει τη δημιουργία μίας εφαρμογής που θα επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δει φωτογραφίες, όπως θα τις έβλεπε κάποιος με αχρωματοψία, μέσω ενός ειδικού φίλτρου.
Εάν ισχύουν όσα υποστηρίζει ο Asad, τότε θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τους πίνακες του Βαν Γκογκ, ο οποίος φημολογείται πως έπασχε και ο ίδιος από αχρωματοψία.
Ο Βαν Γκογκ (Van Gogh, 1853 -1890), είναι ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Ωστόσο, ποτέ δεν αναγνωρίστηκε η αξία του κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Πηγή: Daily Mail